2012. augusztus 1.

TE melyik almát választod?

Kedves olvasóm, képzeld el hogy egy piac/hipermarket gyümölcsös standja előtt állsz, és épp egy ropogós lédús és zamatos almát szeretnél magadnak. természetesen meg van a választási lehetőséged, azt választod amelyiket akarod. Hogyan választasz? biztos hogy az a legjobb neked?

A cikkem valójában az emberi agy működéséről fog szólni. A non-formális tanulmányaim során egy nagyon érdekes videóval és egy hozzá kapcsolódó cikkel találkoztam, ami elég megdöbbentő és elgondolkoztató volt számomra akkor, de az idők során a megfigyeléseim igazolták az agy-kutató állításait e szervünkre vonatkozóan.

A továbbikban egy almás hasonlattal fogom elmagyarázni mindazt amit megértettem.
Az agyunk egész pontosan a bal agyféltekénk felelős a gondolatokért, és azon monológokért, amik magunkban folytatunk. Ez az ő programja. Az érdekes, és számomra ez volt nagyon megdöbbentő, hogy amikor előbukkan a fejünkből az a bizonyos gondolat, az agynak több gondolat közül van választási lehetősége, mégis a lehetőségekből a legpesszimistábbat választja.

Ez olyan, mintha a korábbi almavásárlás esetében a legkisebb, pecsétes és ráncos almát választanánk magunknak - esetenként épp el akar romlani, sőt még kukacos is -, holott nem arra vágyunk, mi mégis elvesszük, és semmi ízlésünk nincs hozzá, de enni kezdjük. Ilyenkor a tudatos ember megáll és megnézi az almáját, hogy tényleg ezt akarja, és biztos, hogy ez jó neki? Ha tényleg almát megyünk vásárolni bizonyára a legtetszetősebbeket rakjuk szatyorba, de ez az agyból előbukkanó gondolatok esetében nem így van...

Aki tényleg tudatos és megérti az agyunk ezen játékát, az mindig megkérdőjelezi az első felmerülő gondolatot, aztán eldobja mint egy rossz almát és másikat választ, mindezt addig, amíg a legszebb, leggusztusosabb alma van a kezébe. Minden olyan gondolat, amely nem a céljainkat, vágyainkat szolgálja, mégis felbukkan bennünk, azonnal kérdőjelezzük meg, majd válasszunk másikat, olyant, ami a javunkat azaz céljaink és vágyaink megvalósulását elősegíti. Egy ráncos almával ne rontsunk el valami nagyszerűt.

Ez elméletben nagyon egyszerűnek tűnik, azonban a kihívásokkal teli hétköznapokban már nem mindig jut eszünkbe, mégis megéri a fáradságot szem előtt tartani, időnként emlékeztetni magunkat, hogy melyik almát válasszuk.

Nincsenek megjegyzések: